12 februari 2016

Mindset training

Wat is een mindset?

Hoe gaat jouw kind om met het maken van fouten, nieuwe uitdagingen, kritiek van anderen? Denkt jouw kind dat het gewoon slecht is in iets of dat hij het kan leren?

De manier waarop jouw kind denkt, is bepalend voor hoe het omgaat met fouten maken. En dit heeft alles te maken met de mindset. Mindset staat voor de manier waarop kinderen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierin verschillen kinderen overigens niet met volwassenen.

Nu wordt ieder kind geboren met de wil om te leren, anders zouden ze nooit leren lopen, praten en noem maar op. Deze motivatie om te leren lijken sommige kinderen te verliezen als het lastig wordt. Dit gaat een rol spelen als kinderen zich met elkaar gaan vergelijken. De mindsettheorie van Carol Dweck* verklaart waarom.

Heb je een groeimindset of een vaste mindset?

Een vaste mindset hebben kinderen die geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Hier past de uitdrukking: wie voor een dubbeltje geboren is zal nooit een kwartje worden. Je bent ergens of goed of slecht in. Een groeimindset daarentegen zegt oefening baart kunst en waar een wil is, is een weg. Dit zijn kinderen die geloven dat ze zichzelf steeds kunnen verbeteren en ontwikkelen.

Je helpt je kind door ze in een groeimindset te brengen. In een groeimindset kan je leren, mag je fouten maken, mag je vallen en weer opstaan totdat je iets kan. Sterker nog je moet fouten maken om te leren. En bedenk wel het duurt minimaal 3 weken om je iets eigen te maken, dus doorzetten is essentieel.

Kinderen (en volwassenen) eenmaal in een vaste mindset zijn niet heel gemakkelijk in de groeimindset te brengen. Alles wat het kind eerder het liefst vermeed, zoals fouten maken, uitdagingen aangaan, inspannen en oefenen, moet het nu ineens gaan doen. Dat is best spannend en moeilijk. Daar kan het best wat hulp bij gebruiken. Door inzicht te geven in de mindsettheorie en ondersteuning van de omgeving is het zeker mogelijk om meer in de groeimindset te komen.

Uitspraken als:

  • ik ben gewoon slecht in spelling…
  • ik snap het niet en ik leer het nooit
  • ik kan dat niet

Zijn typische uitspraken van leerlingen die moeite hebben met bepaalde leerstof en een vaste mindset hebben. Het kind lijkt overtuigd te zijn van deze uitspraak en je kan zeggen wat je wil, het lijkt niet over te komen. Gevolg hiervan is dat ze uitdagingen uit de weg gaan en zoeken dat wat ze al kunnen. Ze gaan fouten vermijden, deze bevestigen immers wat ze al wisten. Hard werken vinden ze onzin en ze voelen zich snel bedreigd door kinderen die iets beter kunnen dan zijzelf. Dit leidt ertoe dat deze kinderen vaak onder hun kunnen presteren.

Het goede nieuws, een vaste mindset is te veranderen in een groeimindset!

Kicoja biedt hiervoor een training aan van 7 individuele lessen.

In de lessen maak je kennis met Fixie en Growie, die je van alles leren over je mindset. Voor ouders is er tussentijds een gesprek hoe je je kind het beste kunt helpen. De hulp van mensen uit de naaste omgeving is van groot belang voor de groei van de mindset.

Poster_Fixie_en_Growie

Inhoud van de lessen:

  1. Hoe denk jij?
  2. Makkie!
  3. Uitdagingen
  4. Fouten maken en leren
  5. Doorzettingsvermogen
  6. Denken als Growie
  7. De Growie-truc

Lijkt het je wel wat, neem die eerste stap en ga de uitdaging aan, meld je aan.

*Carol Dweck is één van de bekendste psychologen van deze tijd. Ze schreef het boek “Mindset, de weg naar een succesvol leven”. Een groeimindset is de overtuiging dat iedereen beter kan worden en dat inspanning normaal en noodzakelijk is om beter te worden. Een statische mindset is de overtuiging dat wat mensen kunnen bereiken, afhangt van hun aangeboren en onveranderbare talenten, aanleg en persoonlijkheid. Ze zegt dat het niet uitgesloten is dat kinderen van bij hun geboorte naar de ene of andere kant neigen: sommigen zijn geboren waaghalzen, ander zijn eerder voorzichtig. Maar de allerbelangrijkste oorzaak van de hulpeloze of doorzettende reacties is volgens haar de manier waarop volwassenen feedback geven aan kinderen: de verschillende soorten kritiek en de manier waarop volwassenen kinderen prijzen kunnen doorzettende of hulpeloze reacties doen ontstaan.

Wil je meer lezen in Kinderwijz is een mooi artikel hierover geschreven.

Artikel Mindset Kinderwijz