12 februari 2016

MatriXmethode

De MatriXmethode is een krachtige en effectieve manier om te leren hoe je problemen kunt aanpakken en oplossen. Deze Methode helpt zowel kinderen als volwassenen bij het zelf oplossen van problemen.

  • leerproblemen
  • angsten
  • emotionele problemen

Dit gebeurt in kleine stapjes, door middel van het stellen van vragen over de beleving van een probleem, zonder het probleem te beschrijven. Jouw beleving is een horen - zien - voelen - denken. Hoe we dingen beleven is individueel, we hebben allemaal onze eigen beleving van een situatie, terwijl de situatie dezelfde kan zijn.

Het uitgangspunt bij de gesprekken is het volgende

Iedereen maakt van alles mee in zijn leven en zal dat in de toekomst ook nog doen, positief en negatief. Deze ervaringen sla je op met al je zintuigen: in beelden en in geluiden. Bovendien heb je daar een gevoel bij en gedachten. Dit is onze persoonlijke beleving. Dit geldt voor dingen die gebeurd zijn en voor situaties die nog gaan gebeuren.

Kortom een zien - horen - voelen - denken. Negatieve ervaringen die je hebt opgedaan kunnen ook nu nog van invloed zijn. Ooit een vervelend tandarts bezoek gehad, kan de oorsprong zijn van je angst voor de tandarts. Met de MatriXmethode pak je de effecten aan van die negatieve ervaringen, zonder dat je eindeloos op zoek hoeft te gaan naar de oorzaak van de problemen die je nu ervaart. Dus wat voor plaatje of geluid, gedachte, gevoel komt er bij je op als je denkt aan.......

Aan de hand van de vragen die je worden gesteld, verander je één of meer effecten van die ervaringen.  Van de beleving, van deze ervaring, wordt de kracht afgehaald en krijgt hiermee dus niet meer de invloed die het had. En het mooie is: je hoeft niet eens te vertellen wat het probleem is dat je ervaart.

Nee, je hoeft de inhoud dus niet te vertellen! Maar je komt wel van die nare gevoelens af.

Mijn hoofd is zo vol, het is er zo druk.

Het probleem geeft al aan, mijn hoofd mag wel wat minder vol of ik wil rust in mijn hoofd. De Matrixmethode geeft het antwoord, ga opruimen.

Hoe?

Door samen denkbeeldig een kijkje te nemen in je hoofd en vervolgens te beslissen hoe het handiger opgeruimd en ingedeeld kan worden. Een beetje zoals je ook je kamer kan opruimen, alle spullen op een handige plek en wat weg kan, gooi je meteen weg.

Je bepaalt zelf wat voor jou handig en goed is, zodat jij de informatie weer snel terug kunt vinden. Pfff dat geeft rust zeg, je kan je weer op andere zaken concentreren. Nieuwe informatie kan sneller worden weggezet, op de voor jou handige manier. Zo word je weer de regisseur in je eigen hoofd.

Reacties zijn vaak, het klinkt heel raar of gek, maar het werkt echt. Overigens is het ook voor volwassenen heel fijn om het hoofd op te ruimen! Om weer je eigen hoofd te kunnen managen.

Leren hoe te leren

Is het hoofd voor jou overzichtelijk en handig ingedeeld? Dan kan de basisinformatie, alfabet, cijfers, tafels, dagen van de week etc. opnieuw worden opgeslagen. Nu op een manier/strategie dat maakt dat jij het makkelijk terug kan vinden.

Als je weet hoe, kan je het ook in de klas gaan toepassen. En die oude, niet handige strategie heb je niet meer nodig. Kinderen leren dit zelf toe te passen in de klas.

Emotionele problemen

Vaak gaan emotionele en leerproblemen samen, denk maar eens aan faalangst, onzekerheid. Bij de MatriXmethode pak je ook deze problemen aan. Door naar de eigen beleving hiervan te gaan en deze te veranderen. Dus via het horen-zien-voelen en denken, maak je deze beleving bewust. En vervolgens neem ik je kind stap voor stap mee in het veranderen van dit horen-zien-voelen en denken zodat er een nieuwe beeld-geluid-gevoel en/of denken gemaakt wordt. .

voor wie

– een vol en of druk hoofd
– leesproblemen/dyslexie
– concentratieproblemen
– tafels leren
– boosheid
– angsten
zoals faalangst,
vliegangst,
bang voor tandarts,
spinnen ,
monsters ,
bang te gaan slapen.
– examenvrees
– hoogtevrees