13 augustus 2018

Methode KIE: Kind In Evenwicht

Met de methode “Kind in evenwicht” van Carla Wensen wordt gezocht naar de oorzaak waardoor een kind blokkeert.

Als een kind bijvoorbeeld alles oppot en zich niet goed kan uiten of steeds maar weer in woede uitbarst, dan blokkeert er iets. Als het gedrag, de gedachten of de (lichamelijke) klachten van het kind de ontwikkeling in de weg zitten en niet duidelijk is waar dit gedrag vandaan komt, moet je soms ver terugkijken om dit te begrijpen en te helen.

Onverwerkte emoties kunnen de prikkels zijn die tot (soms onbegrepen) gedrag leiden.

Emoties en je brein:

Een emotie ontstaat doordat je iets meemaakt en als een energiestroom trekt dit via ons zenuwstelsel door ons lichaam naar ons brein. Hier kan het verwerkt worden. En er kunnen woorden aan de emotie gegeven worden. Maar …..soms gaat deze verwerking niet goed. Dan kan het zijn dat je verstandelijk de gebeurtenis een plek hebt gegeven maar de bijbehorende emotie nog niet, deze emotie kan je dan zo weer oproepen.

Dit is te vergelijken met een wondje dat je oploopt. Op het wondje ontstaat een korst ter bescherming. Niet goed verwerkte emoties zijn als het ware dit wondje. Telkens als je een situatie meemaakt die dit zelfde gevoel oproept, wordt je wond weer open gekrabd. En dat doet (weer) pijn….je voelt je gespannen, vervelend. De emoties worden niet altijd begrepen.

Het kan dus zijn dat je bij een relatief weinig bijzondere gebeurtenis, wel heel heftig reageert, omdat die oude wond weer open gaat. Je voelt weer de niet verwerkte pijn (emotie). Met als gevolg dat je niet meer goed kan nadenken of relativeren. En vaak begrijp je niet waarom je nu zo heftig reageerde.

Emoties hebben invloed op je (nadenk) brein (je neocortex), dit deel van je brein krijgt minder zuurstof en werkt dan niet meer zo goed. Helaas lukt het zonder nadenken vaak niet om dingen op te lossen. Je zoogdierenbrein (emotiebrein) is dan wel actief. Het is dan zaak om deze twee breidelen weer te laten samenwerken.

Via het KIE-testprotocol worden deze geblokkeerde emoties en gevoelens (de wondjes) opgespoord. Hierbij wordt gewerkt met spiertesten (uit de kinesiologie) of met een biotensor. Ik gebruik vooral laatstgenoemde. Zo kan snel uitgetest worden waar en wannee er stress is ontstaan.

Een blokkade kan een gevolg zijn van

  • stress of
  • negatieve gedachten
  • maar ook door verkeerde voeding,
  • geboortetrauma,
  • niet geïntegreerde reflexen
  • ziekte enzovoort.

Je energie weer laten stromen kan door de onverwerkte emoties of het onbegrepen gedrag weer bewust maken en te verwerken (integratie genoemd). De blokkade wordt opgeheven. Brein en lichaam gaan weer goed samenwerken. Deze blokkade opheffen doen we met verschillende integratietechnieken. Vaak is het ook nodig om hier thuis nog wat mee te doen.

Het wondje wordt op deze wijze echt geheeld, van binnenuit en er is geen aanleiding meer tot het oude gedrag, emotie of gedachte. Voor meer informatie over de methode verwijs ik graag naar de bron: https://www.carlavanwensen.nl/