13 augustus 2018

Methode kind in evenwicht

Met de methode “Kind in evenwicht” van Carla Wensen wordt gezocht naar de oorzaak waardoor een kind blokkeert.

Als een kind bijvoorbeeld alles oppot en zich niet goed kan uiten of steeds maar weer in woede uitbarst, dan blokkeert er iets. Als het gedrag, de gedachten of de (lichamelijke) klachten van het kind de ontwikkeling in de weg zitten en niet duidelijk is waar dit gedrag vandaan komt, moet je soms ver terugkijken om dit te begrijpen en te helen. Onverwerkte emoties kunnen de trigger zijn tot dit gedrag.

Emoties en je brein:

Een emotie ontstaat doordat je iets meemaakt en als een energiestroom trekt dit door ons lichaam naar ons brein. Hier kan het verwerkt worden. Maar …..soms gaat de verwerking niet optimaal. Dan kan het zijn dat je verstandelijk de gebeurtenis een plek hebt gegeven maar de bijbehorende emotie nog niet, deze kan je zo weer oproepen. Te vergelijken met een wondje dat je oploopt. Op het wondje ontstaat een korstje ter bescherming. Niet goed verwerkte emoties zijn als het ware dit wondje. Telkens als je een situatie meemaakt die dit zelfde gevoel weer oproept, wordt je wond weer open gekrabd. Dat doet pijn….je voelt je gespannen, vervelend. Het kan dus zijn dat je bij een relatief weinig bijzondere gebeurtenis, heel heftig reageert, omdat de oude wond weer open gaat. Je zit al snel weer in die pijn (emotie) waardoor je niet meer goed kan nadenken of relativeren. Omdat emoties ervoor kunnen zorgen dat je (nadenk) brein (neocortex) niet meer optimaal werkt en dan lukt het niet om dingen op te lossen. Je zoogdierenbrein (middenbrein) is dan meer actief.

Via het testprotocol uit deze methode worden deze geblokkeerde emoties en gevoelens (de wondjes) opgespoord. Hierbij wordt gewerkt met spiertesten (uit de kinesiologie) of met een biotensor. Zo kan uitgetest worden waar er stress is ontstaan.

Een blokkade kan een gevolg zijn van stress, negatieve gedachten maar ook door verkeerde voeding, geboortetrauma, niet geïntegreerde reflexen , ziekte enzovoort. Je energiestroom blokkeert. Door onverwerkte emoties of het onbegrepen gedrag weer bewust maken en te verwerken, ook wel integratie genoemd, maakt dat de blokkade wordt opgeheven. Hiervoor worden verschillende integratietechnieken gebruikt. Het wondje wordt echt geheeld, van binnenuit en er is geen aanleiding meer tot het oude gedrag, emotie of gedachte. Voor meer informatie over de methode verwijs ik graag naar https://www.carlavanwensen.nl/