13 augustus 2018

Methode kind in evenwicht

Met de methode “Kind in evenwicht” van Carla Wensen wordt gezocht naar de oorzaak waardoor een kind blokkeert.

Als een kind bijvoorbeeld alles oppot en zich niet goed kan uiten of steeds maar weer in woede uitbarst, dan blokkeert er iets. Als het gedrag, de gedachten of de (lichamelijke) klachten van het kind de ontwikkeling in de weg zitten en niet duidelijk is waar dit gedrag vandaan komt, moet je soms ver terugkijken om dit te begrijpen en te helen.

Onverwerkte emoties kunnen de prikkels zijn die tot (soms onbegrepen) gedrag leiden.

Emoties en je brein:

Een emotie ontstaat doordat je iets meemaakt en als een energiestroom trekt dit via ons zenuwstelsel door ons lichaam naar ons brein. Hier kan het verwerkt worden. Er kunnen woorden aan gegeven worden. Maar …..soms gaat de verwerking niet optimaal. Dan kan het zijn dat je verstandelijk de gebeurtenis een plek hebt gegeven maar de bijbehorende emotie nog niet, deze emotie kan je dan zo weer oproepen.

Dis is te vergelijken met een wondje dat je oploopt. Op het wondje ontstaat een korst ter bescherming. Niet goed verwerkte emoties zijn als het ware dit wondje. Telkens als je een situatie meemaakt die dit zelfde gevoel oproept, wordt je wond weer open gekrabd. En dat doet (weer) pijn….je voelt je gespannen, vervelend.

Het kan dus zijn dat je bij een relatief weinig bijzondere gebeurtenis, heel heftig reageert, omdat de oude wond weer open gaat. Je zit weer in die net verwerkte pijn (emotie). Met als gevolg dat je niet meer goed kan nadenken of relativeren. Emoties hebben invloed op je (nadenk) brein (neocortex), dit deel van je brein werkt dan niet meer zo goed. Zonder nadenken lukt het meestal niet om dingen op te lossen. Je zoogdierenbrein (middenbrein) is dan meer actief. Het is dan zaak om deze twee breidelen weer te laten samenwerken.

Via het testprotocol uit deze methode worden deze geblokkeerde emoties en gevoelens (de wondjes) opgespoord. Hierbij wordt gewerkt met spiertesten (uit de kinesiologie) of met een biotensor. Zo kan uitgetest worden waar er stress is ontstaan, in welk deel van het brein.

Een blokkade kan een gevolg zijn van stress, negatieve gedachten maar ook door verkeerde voeding, geboortetrauma, niet geïntegreerde reflexen , ziekte enzovoort.

Je energiestroom blokkeert. Door onverwerkte emoties of het onbegrepen gedrag weer bewust maken en te verwerken, ook wel integratie genoemd, maakt dat de blokkade wordt opgeheven. Brein en lichaam gaan weer goed samenwerken.

Hiervoor worden verschillende integratietechnieken gebruikt. Het wondje wordt echt geheeld, van binnenuit en er is geen aanleiding meer tot het oude gedrag, emotie of gedachte. Voor meer informatie over de methode verwijs ik graag naar https://www.carlavanwensen.nl/