28 augustus 2016

Mindset

Wat is een mindset?

Hoe gaat jouw kind om met het maken van fouten, nieuwe uitdagingen, kritiek van anderen? Denkt jouw kind dat het gewoon slecht is in iets of dat hij het kan leren? En hoe zit dat met jou? Hoe doe je dit zelf?

De manier waarop jouw kind denkt, is bepalend voor hoe het omgaat met fouten maken. En dit heeft alles te maken met de mindset. Mindset staat voor de manier je denkt over jezelf en in het bijzonder over je intelligentie en kwaliteiten. Nu wordt iedereen geboren met de wil om te leren. Deze motivatie om te leren lijken sommige kinderen te verliezen als het lastig wordt. Dit gaat een rol spelen als kinderen zich met elkaar gaan vergelijken. De mindsettheorie van Carol Dweck* verklaart waarom.

Mindset legt uit:

  • Waarom hersenen en talent alleen geen succes geven
  • Hoe je vaste mindset je in de weg kan staan
  • Waarom complimenten geven niet altijd bevorderlijk is voor je gevoel van eigenwaarde en prestatie, maar juist in gevaar brengt

In een vaste mindset, geloof je dat je kwaliteiten, je intelligentie of je talent, gewoon vast staat. Je besteedt er weinig tijd aan om ze te ontwikkelen, ze staan vast. Je gelooft ook dat talent alleen al zorgt voor succes, zonder inspanning. Dit klopt niet.

Kinderen met een vaste mindset denken bijvoorbeeld dat ze slecht in rekenen zijn en daar kan ik niets aan doen. Passend hierbij is de uitdrukking: wie voor een dubbeltje geboren is zal nooit een kwartje worden. Je bent ergens of goed of slecht in.

Een groeimindset daarentegen zegt oefening baart kunst en waar een wil is, is een weg. Dit zijn kinderen die geloven dat ze zichzelf steeds kunnen verbeteren en ontwikkelen. Ik kan het NOG niet, maar kan het wel leren.

In een groeimindset, geloof je dat je je vaardigheden kunt ontwikkelen door middel van hard werken, hersenen en talent zijn slechts het startpunt. Deze visie creëert motivatie voor leren en een veerkracht die essentieel is voor geweldige prestatie. Vrijwel alle grote mensen hebben deze kwaliteiten gehad.

Heb je een groeimindset (growth) of een vaste mindset(fixed)?

Je helpt je kind door ze in een groeimindset te brengen. In een groeimindset kan je leren, mag je fouten maken, mag je vallen en weer opstaan totdat je iets kan. Sterker nog je moet fouten maken om te leren. En bedenk wel het duurt minimaal 3 weken om je iets eigen te maken, dus doorzetten is essentieel. Doorzetten hoort echt bij groeien.

Kinderen (en volwassenen) eenmaal in een vaste mindset zijn niet heel gemakkelijk in de groeimindset te brengen. Alles wat het kind eerder het liefst vermeed, zoals fouten maken, uitdagingen aangaan, inspannen en oefenen, moet het nu ineens gaan doen. Dat is best spannend en best heel moeilijk. Daar kan het wat hulp bij gebruiken. Door inzicht te geven in de mindsettheorie en ondersteuning van de omgeving is het zeker mogelijk om meer in de groeimindset te komen.

Uitspraken als ik ben gewoon slecht in spelling…ik snap het niet en ik leer het nooit…ik ben gewoon dom… zijn typische uitspraken van een vaste mindset. Het kind lijkt overtuigd te zijn van deze uitspraak en je kan zeggen wat je wil, het lijkt niet over te komen. Gevolg hiervan is dat ze uitdagingen uit de weg gaan en zoeken dat wat ze al kunnen. Dat is veilig en geeft bevestiging dat ze iets kunnen. Fouten gaan ze vermijden, deze bevestigen immers ook wat ze al wisten, ik kan het niet. Hard werken vinden ze onzin en ze voelen zich snel bedreigd door kinderen die iets beter kunnen dan zijzelf.  Jammer…. want dit leidt ertoe dat deze kinderen vaak onder hun kunnen presteren.

Door deze kinderen en ouders inzicht te geven in hoe je leert, wat er dan in je brein gebeurt, hoe je jezelf of je kind kan motiveren en hoe je op een groeiende manier feedback geeft,  zijn vaak onderwerp van gesprek bij Kicoja.